Het afgelopen jaar hebben verschillende mensen gevraagd waarom er brandnetels in de buurttuin staan. Brandnetels moeten! Een vlindertuin kan niet zonder brandnetels.
Vlinderrupsen zijn namelijk nogal kieskeurig met eten. Veel rupsen lusten alleen  bepaalde planten. Als die planten ontbreken in een vlindertuin leggen vlinders er geen eitjes.
Als je vlinders wilt helpen moet je er juist voor zorgen dat er niet alleen planten in je tuin staan waar vlinders zelf van eten. Je hebt ook planten nodig waar ze hun eitjes op kunnen leggen omdat de rupsen daarvan eten.
De brandnetel is zo’n plant. De rupsen van zes dagvlinders; Atalanta, Kleine Vos, Dagpauwoog, Landkaartje, de Distelvlinder en de Gehakkelde Aurelia eten van de Grote Brandnetel. De rupsen van de eerste vier vlindersoorten lusten zelfs helemaal niets anders.
Zonder de brandnetels kunnen deze vlinders zich niet voortplanten. Reden genoeg dus om een plekje in de buurttuin vrij te houden voor deze plant.

 

Koken met brandnetels

Behalve voor rupsen is de plant ook eetbaar voor mensen.
Je kunt er brandnetelthee van zetten en brandnetelsoep van maken. Ook als vulling voor hartige taart is de brandnetel heel geschikt.
De brandnetels in de buurttuin staan op plekken waar je niet mag plukken. Zij zijn bestemd voor de rupsen. Gelukkig zijn er in Rheden en omgeving genoeg plekken waar je brandnetels in het wild kunt plukken.

 

Recept brandnetelgier

Wanneer je je tuin op een natuurlijke manier wilt bemesten kun je van brandnetels plantaardige mest maken.
Hoe werkt het:

Vul een emmer met 1 kg. brandnetels. Jonge brandnetels werken het beste
Giet hier 10 liter water op.
Zet een andere emmer of bak over de emmer. Er moet wel lucht bij kunnen. Na drie dagen begint het prutje te gisten en te stinken. Roer de brandnetels regelmatig om totdat het gisten ophoudt.
Zeef dan de planten eruit. Bewaar het vocht in een afgesloten emmer of in flessen.
Verdun één deel brandnetelgier met 10 delen water en giet dit bij je planten.
In brandnetelgier zitten veel stikstof en mineralen. Deze zorgen ervoor dat planten sterker worden, minder last hebben van ziektes en beter groeien.
Verdunde brandnetelgier kun je ook gebruiken tegen bladluizen

Medicinale werking brandnetels

Brandnetels worden al eeuwen gebruikt vanwege hun medicinale werking. Op internet zijn vele sites te vinden over de positieve werking op huid, haren, nagels enz.

NL Doet in de buurttuin

Op vrijdag 11 maart doet de buurttuin mee aan de landelijke actie NL Doet. Er zijn nieuwe mensen gevonden die zorg willen dragen voor het in stand houden van de buurttuin.
Om hen op weg te helpen met het achterstallig onderhoud van de buurttuin nodigen we iedereen uit om mee te komen helpen op vrijdag 11 maart van 10.30 uur tot 12.30 uur.
Heb je zelf een snoeischaar en handschoenen? Breng die dan mee!
Tot vrijdag in de buurttuin!

’s Nachts zie je meer vlinders dan overdag.

Geisha
Geisha

’s Nachts zie je meer vlinders dan overdag.

Dacht je dat er ’s nachts niets te bleven valt, dan wordt het tijd dit beeld bij te stellen.

In de nachten van  vrijdag 19 en zaterdag 20 juni  was de ‘Nationale Nacht van de Nachtvlinders’ (#NaNaNa). In de buurttuin hebben we van 22.30 tot 24.00 gekeken wat er aan nachtvlinders rondvliegt. Nou, het is dan een komen en gaan van nachtvlinders. Overal fladderend rond je hoofd en tussen de planten. Een bijzondere ervaring en een genot om te zien.

En denk je dat nachtvlinders saai zijn? Dan moet je toch echt eens zelf op pad gaan en de tijd nemen om goed te kijken. Nachtvlinders zijn zeer gevarieerd; van somber bruin gekleurde exemplaren met een structuurtje op de vleugels tot fraai gekleurde soorten, misschien nog wel mooier dan een dagvlinder.

Dus! Ga ook eens ’s nachts op pad met een zaklamp en kijk wat je allemaal tegenkomt. Dit is zelfs méér dan alleen nachtvlinders. Twee egels scharrelden gezamenlijk door de tuin. Rond de boomtoppen was het druk van de Junikevers (paartijd!) en regelmatig vloog er een  Roestbruine bladsprietkever voorbij.

Score in de NaNaNa: 21 soorten nachtvlinders

Bekijk hier de aangetroffen soorten

 

Hoeveel kun je in een jaar oogsten uit 1 m2 moestuin?

De resultaten uit 2018 en 2019 in beeld.Operatie Steenbreek bordje

Eén van de doelen van Operatie Steenbreek is het groener maken van betegelde tuinen.
Alle tegels uit je tuin halen is een grote stap. Je kunt natuurlijk ook kleiner beginnen met beplanten van je tuin. Een klein moestuintje is een prima start.
Het is niet alleen leuk om je eigen groente te kweken. Vers uit de tuin is groente het allerlekkerst. En kinderen vinden het heel interessant om te zien hoe groente en fruit groeien.

In de buurttuin is een plantenbedje van 1 m2 ingericht als ‘Operatie Steenbreek moestuin test’.
Afgelopen twee jaar hebben we zo goed mogelijk bij gehouden wat de opbrengst is.

De resultaten kun je hier bekijken.

Biodiversiteit

EGewone hooiwagenen van de doelen van de buurttuin is het bevorderen van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Hiervoor is van alles gedaan in de tuin. Denk aan de insectenhotels, wormentorens, takkenril, waardplanten voor vlinders en andere insecten en struiken en bomen met vruchten voor de vogels. Het laatste anderhalf jaar is dit in beeld gebracht. De foto's hiervan kun je hier bekijken. Meer dan 500 soorten zijn er gefotografeerd en op naam gebracht.

Met enige regelmaat zullen soortgroepen hier op de site besproken worden. Onder het menu Biodiversiteit  vind je het eerste onderwerp: Hooiwagens.

geplaatst 5-2-2020

Dood hout doet leven

Als je oog voor detail hebt komt dood hout tot leven. Veel schimmels leven van dood hout en zorgen er dat het ‘verrot’. Kleine takjes en stammetjes hout die een al een tijdje liggen bevatten soorten met bijzondere namen. Wat dacht je van Dofpaars wolschijfje, Wilgenschorsschijfje, GewoDennenviltkelkjeon elfenbankje, Geveerde raspzwam, Tweekleurig elfenbankje en een Dennenviltkelkje.

Onder het menu Hoe het was -> Beelden uit 2019 vind je een overzicht van aantal soorten.

Nationale nachtvlindernacht 31-8-2019

Oranje wortelboorderAgaatvlinderNa het onweer op 31 augustus hebben we toch nog een deel van de avond nachtvlinders bekeken. Ze zijn gelokt met smeer en licht. Smeer is een mengsel van o.a. stroop, rottende appels, honing en alcohol. Het stinkt wel maar het is jam jam voor vlinders. Met lampen wordt een wit doek fel verlicht. De vlinders worden hierdoor aangetrokken. In de buurt van het witte doek is er zoveel licht dat ze denken dat het dag is en ze gaan dan onverstoorbaar op het doek zitten wachten tot het “avond” wordt. Massaal aanwezig was de ….buxusmot!

Onder het menu Beelden uit 2019 vind je een overzicht van de aangetroffen soorten.

 

Mijlpaal: op zoek naar de kleine dingen

Roestbruine kromlijf
Roestbruine kromlijf

Een van de doelen van de buurttuin is het bevorderen van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Hiervoor is van alles gedaan in de tuin. Denk aan de insectenhotels, wormentorens, takkenril, waardplanten voor vlinders en andere insecten en struiken en bomen met vruchten voor de vogels.

Prachtwapenvlieg
Prachtwapenvlieg

 

Om te kijken wat dit heeft opgeleverd hebben we afgelopen jaar op foto vastgelegd wat er zoal in de tuin aan dieren aanwezig is. De resultaten kun je zien op waarneming.nl..

In mei 2019 is de grens van 200 op foto vastgelegde soorten gepasseerd, een mijlpaal voor de tuin.

Ga je op zoek naar deze soorten, neem dan de tijd en rust hiervoor. Sommige soorten zijn niet groter dan 5 mm! Onder het menu beelden uit 2019 vind je  voorbeelden van opvallende vormen, kleuren en namen van soorten die de laatste weken gezien zijn.